El blog d'En Joan Quetgles

Un bloc de filosofia i societat. Recomano la lectura del meu llibre titulat La filosofia i la religió sense caretes, editat a la Xarxa com a post.

Santiago Niño Becerra postula un règim feixista

quetgles | 31 Agost, 2010 06:51


     En Santiago Niño Becerra postula un règim feixista

 

 

   Amb independència respecte a les seves agudes anàlisis sobre la Crisi financera, En Niño Necerra no es cansa de repetir que ''els polítics'' no poden fer res per a superar la Crisi, que la Crisi és sistèmica i que el nou sistema econòmic que ha de venir ha de ser dirigit i controlat pels economistes i pels científics.

 

     Just ahir mateix, a un article a La Carta de la Bolsa, ''El que es vol sentir'', 30.08.10, per enèsima vegada diu:

 

   ''Penso que cal dir que el que s'ha fet ha estat inútil: perllongar una situació inevitable, negar el càncer que ja fa temps que corroint l'economia mundial, que el que ve serà molt dur, i penso que s'ha de dir perquè la població es conscienciï, perquè comencin a prendre mesures de crisi, perquè tècnics amb mentalitat no compromesa prenguin la paraula i molts de polítics passin a un segon pla''.

 

    S’ha d’entendre:  quan diu ''tècnics amb mentalitat no compromesa'', es refereix a uns imaginaris economistes, científics i tècnics que no estan al servei d’un determinat govern, és a dir, no compromesos políticament.

    I afegeix: ''i molts polítics passin a un segon pla''. Vaja! El catedràtic d’economia ha moderat el seu extremisme, i, en aquest article, empra l’expressió ''molts de polítics'', en lloc de la seva més usual quan diu ''els polítics'', amb la qual es refereix a ''tots els polítics''.

    No sé si el professor Niño Becerra s’en adona que la seva postulació – una economia dirigida per tècnics – va ser enunciada per primera vegada per En Benedetto Mussolini. Els feixistes, certament, argumentaven sobre la falsedat dels règims democràtics; ''plutocràcies'', era una de les seves expressions preferides per a referir-se als Estats Units, Regne Unit i França; i donaven per fet que la seva política econòmica, dirigida per tècnics, superava el conflicte de classes.

    En Niño Becerra al postular un règim de tècnics fa una negació del règim democràtic; fa com si els polítics – els diferents partits polítics, la Falange Española inclosa – no fossin expressió de la voluntat política de la societat, de les amples masses.

    El catedràtic Niño Becerra ve a suposar que els polítics - i les classes populars  - no estan capacitats per ocupar-se seriosament de l’economia (Per a referir-se a la classe treballadora, En Niño utilitza preferentment l’expressió ''el factor de producció'').

 

    En Niño Becerra sembla que no se’n adona del fet que els denominats ''tècnics'', com a la resta dels humans, també tenen les seves preferències ideològiques i polítiques. El professor no diu mai de qui serà el que esculli l’equip de ''tècnics'' que s’han d’ocupar de l’economia.  En Plató, el gran reaccionari, a la seva ''República'' proposa també una alternativa al sistema democràtic:  un conjunt de filòsofs – els millors ''tècnics'' – s’havien d’ocupar de dirigir tots els assumptes socials fins a límits extrems (Per exemple, havien de fer una purificació de totes les obres literàries) i no només d’economia.  Al igual que En Plató, En Niño Becerra no explica com es farà la selecció dels ''millors'' i ni qui la farà.

   

 

   

    

 

 

 

 

 

   

Comentaris

Afegeix un comentari
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb