El blog d'En Joan Quetgles

Un bloc de filosofia i societat. Recomano la lectura del meu llibre titulat La filosofia i la religió sense caretes, editat a la Xarxa com a post.

Hayek, Plató (Platon), Aristòtil (Aristotle) (Aristoteles), Sòcrates, Aquino (Aquinas)(Aquin), Hume.

quetgles | 05 Octubre, 2009 18:02

 

  

     Hayek, Plató, Aristòtil (Aristotle) (Aristoteles),  Sòcrates, Aquino (Aquinas) (Aquin), Hume. Notes. 

 (La titulació és una provatura per a aconseguir una major difusió d’un text català a altres àrees idiomàtiques – anglès, alemany, espanyol, francès i d’altres -, de manera automàtica).

  

   Al mercat de savis famosos, els conservadors  i els“neocons (“liberals”, s’autodenominen  a Catalunya) van posar en marxa la seva immensa maquinària a fi de que l’economista ultraliberal Friedrich von Hayek figurés com un dels filòsofs més importants del segle XX (“ultraliberal”, fins al punt va donar donar suport personal al règim de Pinochet).  Hayek, en efecte, va esdevenir una icona del món neoliberal.

 

   Però Hayek és un filòsof molt mediocre. Les seves teories són aberrants o inconsistents.

 

     Hayek era economista. A les seves freqüents incursions  al camp de la filosofia mostra que no té un coneixement sòlid de la història ni de la història de la filosofia.

 

   Hayek, posat a fer de filòsof, fa un rebuig enèrgic de la filosofia de Plató. I Plató va esdevenir un exemple dels “mals que es deriven de l’arrogància”.

   Certament, molts d’autors, els empiristes en especial, van impugnar l’idealisme platònic; i també són molts els qui consideren la “República” platònica com la utopia d’un reaccionari.

     Hayek critica el pensament de Plató, però, alhora, com si res, posa com a model de bona filosofia el pensament d’Aristòtil. Hayek parla de la bonesa del pensament d’Aristòtil i de “la filosofia clàssica grega i romana” (Així, a l’engròs, com ho faria un ignorant).

     Hayek no tingué temps d’assabentar-se de que Aristòtil era deixeble de Plató. Els professors de filosofia li haguessin pogut explicar que Plató i Aristòtil figuren com a màxims exponents de l’idealisme de l’edat antiga; i, també, màxims exponents de “l’intel·lectualisme moral” i del “naturalisme social” o del “iusnaturalisme” (O sigui, que hi ha unes idees morals perfectes, eternes, idees que únicament el savi pot conèixer, i no les persones vulgars). 

   Hayek també troba que fa bonic incorporar el nom de Sòcrates a la seva particular galeria d’homes il·lustres que són un precedent del liberalisme hayekià. Em sembla que Hayek no va llegir amb atenció les obres de Plató; si ho hagués fet, se n’hauria adonat que Sòcrates  - el Sòcrates que coneixem – és un personatge dels “Diàlegs”, que les teories de Sòcrates i les de Plató són difícilment distingibles.

    Els professors de filosofia li haguessin aclarit que Sòcrates figura com a iniciador de “l’intel·lectualisme moral”;  que Sòcrates, segons li fa dir Plató, va descabdellar una teoria essencial contra el sistema democràtic d’Atenes.

   Fent recurs a la famosa frase de Sòcrates, “Jo solament sé que no sé res”, Hayek es va fer una imatge ingènua de Sòcrates, jo crec. Hayek ignorava que el Sòcrates dels “Diàlegs” és un campió de la dialèctica, el qual derrota irremissiblement els seus oponents (O sigui, el Sòcrates que “no sabia res”, al final dels seus debats,  “ho sabia tot”, segons explica Plató).

   No hi ha cap dubte, Sòcrates, Plató i Aristòtil eren del partit aristocràtic; o, al menys, això es desprèn de les narracions de Plató.

     Hayek no devia saber que la primera filosofia cristiana (Hayek sosté que els valors cristians són a la base de “la civilització occidental”), l’elaborada  per Agustí de Tagast,  era una total acomodació del platonisme a la dogmàtica cristiana.  O sigui, lagustinisme és total  platonisme. 

    Hayek incorporà Tomàs d’Aquino a la seva tropa liberal.  Hayek filòsof no mirava prim. Així també incorporà, sense més, David Hume. Hayek devia ignorar que fou l’Empirisme britànic la filosofia que impugnà la filosofia aristotèlica-tomista.

 

    Definitivament, Hayek no hagués servit de professor de filosofia.

     (Per veure el tema més extensament podeu baixar la web Hayek i Popper) 

  

 

 

  

   

 

Comentaris

Afegeix un comentari
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb