El blog d'En Joan Quetgles

Un bloc de filosofia i societat. Recomano la lectura del meu llibre titulat La filosofia i la religió sense caretes, editat a la Xarxa com a post.

La Xina: La revolució feminista imprevista.

quetgles | 27 Juny, 2017 19:48

 

 

Normal 0 21 false false false CA X-NONE X-NONE

                        La Xina: La revolució feminista imprevista.

 

 

      Imprevista,  perquè la revolució feminista ha succeït de manera espontània i no segons un projecte governamental per a satisfer les reivindicacions feministes.

   Per descomptat, la societat tradicional xinesa era clarament masclista. En Confuci no va tenir dubtes a l'hora d'afirmar que l'esposa havia de ser obedient al marit; i,  en paral·lel,  no va preveure cap situació on la dona fos independent o tingués una certa autoritat.

    El nou règim comunista,  tot i reivindicant formalment la igualtat de gènere,  no va aconseguir eradicar el masclisme imperant; les dones van continuar en clares desavantatges de gènere.

     La revolució feminista de la qual estic parlant s'ha produït i es manifesta  a través del sistema d'ensenyament. De manera imprevista, en especial a partir de principis de segle,  les dones xineses van iniciar un salt revolucionari  a les universitats fins al punt que a l'actualitat l'alumnat femení ha esdevingut majoritari.  Segons informa China Daily:  D'acord amb un llibre blanc sobre la igualtat de gènere, publicat pel Consell d'Estat o gabinet de la Xina, el 2014 les dones constituïen el 52,1 per cent dels estudiants universitaris, el 51,6 per cent dels estudiants de postgrau, i el 36,9 per cent dels candidats de doctorat en les institucions de educació superior.

     Però allò autènticament revolucionari fou l'assalt de les dones xineses a les facultats de ciències (de matemàtiques,  física,  química,  ciències naturals,  etc.) i també a les facultats de ciències aplicades (com,  per exemple, enginyeria o medicina),  facultats que,  fins aleshores,  semblaven no apropiades al gènere femení.

    S'ha de saber:  Actualment, el 40 % dels enginyers de la Xina són dones.   

    Podeu veure la informació directament al post

 

   Barriers still exist for women to lead in key research - China Daily

www.chinadaily.com.cn/china/2016.../content_24497881.ht...

1.      

Tradueix aquesta pàgina

 

 

     Per explicar aquest fenomen social,  molts d'experts opinen que fou motivat per la política familiar de fill únic que va implantar el govern al 1979.  Entenen que el desplegament massiu de ''filles úniques'' va determinar el canvi d'orientació genèric en relació  a les preferències professionals.

 

 

    

 

 

Comentaris

Afegeix un comentari
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb