El blog d'En Joan Quetgles

Un bloc de filosofia i societat. Recomano la lectura del meu llibre titulat La filosofia i la religió sense caretes, editat a la Xarxa com a post.

La metafísica, una ràpida cavalcada.

quetgles | 18 Juny, 2016 08:11


                                    La Metafísica,  una ràpida cavalcada.

 

       Convé cavalcar ràpid: Ja iniciada l'època històrica de les societats dividides en classes socials,  s'ha de veure que  les normes morals i les normes socials,  en tot temps, són imposades per la classe social dominant.

   Ei! Convé no badar:  Allò que pretén una metafísica oficial és,  en darrer terme,  blindar el sistema moral (les idees morals,  els valors morals,  les normes morals) d'una determinada societat.

     Originàriament (i es pot dir que fins ara mateix), les normes morals eren concebudes com expressió de la voluntat dels déus (déus,  o esperits o forces sobrehumanes). Es donava per indubtable que de l'incompliment de les normes se'n derivaven grans mals. Es donava per inqüestionable que els desastres que afligien la comunitat eren causats per la ira de les forces sobrehumanes.

      A les societats sense classes socials del Paleolític,  la religió fou l'element cohesionador indispensable per evitar la desintegració social. Però a les societats pluriclassistes la religió esdevingué l'instrument imprescindible de la classe social hegemònica  pel control de la societat (Podeu veure el post  L'Església catòlica, un instrument de l'Imperi romà.).

    Convé no badar:  La Metafísica és, en essència, Teologia (La ciència de Déu) i Psicologia (La ciència de l'ànima). O sigui, en darrer terme, una pretesa ciència amb l'objectiu de garantir la bonesa de la religió.

 

  Convé no badar:  La religió (les Esglésies),  i la metafísica que li fa de gaiato,  allò que pretén és imposar unes normes morals que justament satisfan la voluntat de l'elit dominant.

     Les Epístoles d'En Pau de Tars (Sant Pau,  als calendaris catòlics)(Epístoles contingudes al Nou Testament) recullen punt per punt les normes de la moral oficial del patriciat romà. Això sí,  amb unes pinzellades de cristianisme. Segons En Pau,  un esclau cristià ha de ser un bon esclau; s'ha de comportar com un fill respecte del seu amo. No és en la llibertat que ha de pensar,  sinó en la pràctica de les virtuts cristianes i així guanyarà el Cel (S'ha de saber: La norma jueva,  en canvi,  obligava a l'amo jueu a alliberar l'esclau jueu al cap de set anys de servatge).

 

    Convé no badar:  Els positivistes alhora que especifiquen una i altra vegada que ''la Metafísica no és possible com a ciència'',  tot seguit s'afanyen a dir que ''s'ha de ser respectuós amb les creences religioses''.  Ells no fan crítica a la religió; si de cas,  la veuen de bon ull.

   Mentre escrivia  el seu famós Tractatus,  En Wittgenstein portava a la butxaca L'Evangeli de Tolstoi, opuscle sobre la santedat laica.

Comentaris

Afegeix un comentari
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb