El blog d'En Joan Quetgles

Un bloc de filosofia i societat. Recomano la lectura del meu llibre titulat La filosofia i la religió sense caretes, editat a la Xarxa com a post.

El naixement de Jesús. Una història inversemblant.

quetgles | 25 Desembre, 2014 07:45

 

                       El naixement de Jesús. Una història inversemblant.

 

 

     A manera de preàmbul:  En totes les ocasions han de prevaler els valors de la Il·lustració.  I en aquestes dates, la celebració cristiana del suposat naixement de Jesús de Natzaret és una bona ocasió. Veurem que és una història inversemblant.

 

     El relat del naixement de Jesús de Natzaret només figura a l'Evangeli de Lluc (El relat d'En Mateu, l'evangelista, fa referència al savis d'Orient, o reis mags). En relació al naixement, En Lluc, en unes poques línies, relata tot de situacions inversemblants o impossibles. Vegem-ne qualcunes.

 

     Segons el relat d'En Lluc, En Josep i Na Maria van viatjar a Betlem a fi d'inscriure's en compliment del cens de població ordenat per Roma. Però Na Maria, embarassada, estava a punt de parir.

 

  Mentre eren allà se li van complir els dies (Lluc 2, 6). Primera inversemblança: Una dona que ja ha acomplert el temps d'embaràs no està en condicions d'emprendre un viatge, i més si s'ha de fer a peu o al llom d'una somera.

 

    i va néixer el seu fill primogènit: ella el va faixar amb bolquers i el posà en una menjadora, perquè no havien trobat cap lloc on hostatjar-se. (Lluc2, 7). Segona inversemblança: allò propi d'una  dona a punt de parir és tenir assegurada l'assistència d'una llevadora.

 

     Tercera:  En el cas que el tal Josep fos un maníac del compliment de les ordenances imperials, això no lleva que amb anterioritat anés a Betlem per assegurar-se  l'hostatge.

 

   Quarta:  En Lluc es veu que era un desastre de narrador; però que "despatxi" amb tres línies el relat del suposat naixement del  fill de Déu va més enllà del desastre.

 

    O sigui, Cinquena:  El dit Lluc dedica tres vegades més espai al relat dels pastorets.

 

      Sisena:  Segons el relat, els pastors que eren devora l'estable foren els primers cristians:  van donar per fet que el nadó era el fill de Jahvè-Déu.

 

    Setena:  L'anunci de l'àngel als pastors, no s'acomplí, entra en contradicció amb els fet relatats posteriorment. Segons el relat, Us anuncio una bona nova que portarà a tot el poble una gran alegria:  avui, a la ciutat de David, us ha nascut un salvador, que és el Messies (Lluc 2, 10-11). Però aquesta gran alegria anunciada no va tenir lloc. Ben al contrari, el relat diu que el rei d'Israel, N'Erodes, va fer executar la matança dels recents nats de Betlem.

   Vuitena: És inconcebible que els habitants de Betlem (i dels pobles del voltants) no sortís en massa a celebrar aquells tremends fenòmens de naturalesa celestial. En efecte, és un tremend fenomen que un estol d'àngels faci de coral celestial, segons conta el relat que fa:  I de sobte s'uní a l'àngel un estol dels exèrcits celestials que lloava Déu cantant:

Glòria a Déu a dalt del cel, i a la terra pau als homes que ell estima (Lluc 2, 13-14).

 

  Per altra banda, crida l'atenció que En Lluc  no faci la més mínima menció de la visita d'uns reis mags.

 

   

 

    

Comentaris

Afegeix un comentari
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb