El blog d'En Joan Quetgles

Un bloc de filosofia i societat. Recomano la lectura del meu llibre titulat La filosofia i la religió sense caretes, editat a la Xarxa com a post.

La Xina, la civilització sense Déu.

quetgles | 02 Gener, 2014 07:16

 

                   

  

                                             La Xina, la civilització sense Déu.


 


   


   La Xina, la civilització sense Déu, en el sentit de que no ha tingut llibres sagrats revelats per Déu, ni casta sacerdotal, ni Església xinesa, ni d'una formulació expressa de dogmes religiosos. 


     ''La'' civilització i no ''una'' civilització, en el sentit d'exclusivitat del laïcisme  de la civilització xinesa. 


  A les enciclopèdies, majoritàriament, on diu que el confucianisme, el taoisme (o daoisme) i el budisme són les religions que més presència han tingut entre la població xinesa al llarg dels segles. Sembla que és una presència que no és pot negar, però haurem de veure que, en realitat, aquestes ''religions'' eren més aviat centres de formació moral. Vegem uns aclariments al respecte.


 


    Aclariment: En Confuci es presenta (ell mateix) com un savi (un filòsof, en diríem) que posa els seus coneixements sobre la moral a disposició dels governants (de la casta governant) a fi d'aconseguir una societat regida per la justícia i la concòrdia. Sembla que l'estratègia d'En Confuci es basava en la formació d'un grup nodrit de deixebles (establint una escola de moral confuciana) per mitjà dels quals es difondria el missatge moral confucià   entre les elits socials i polítiques.


 


    En primer lloc, s'ha de saber que En Confuci i En Lao Tse (o Laozi) fan una tasca pròpia d'un filòsof en el sentit que en tot temps allò que aporten són explicacions  arguments racionals per a justificar les seves propostes de reforma moral. Ha de restar palès que, tan l'un com l'altre, en cap cas fan referència a qualque tipus  comunicació amb un déu o amb un ens sobrenatural.  Si bé el budisme - i el budisme xinès - es va estendre com a religió, s'ha de subratllar que En Siddharta Gautama (el Buda històric) allò que va ensenyar fou un sistema filosòfic, el nucli del qual és una variant  d'intel·lectualisme moral. Si bé la major part de sectes de la religió budista van introduir tot de creences i ritus de caràcter místic i màgic, en cap cas fa referència a una revelació divina; el seu ''llibre sagrat'' són un conjunt d'escrits que on suposa que recullen les ensenyances  d'En Buda com a filòsof i com a persona humana corrent.


 


     Si bé és cert que el budisme i el taoisme han influït dins la cultura xinesa, el confucianisme  és el corrent filosòfic (i el corrent moral, és clar) que més defineix la cultura xinesa de tot temps. Tot i els intents d'En Mao Zedong de marginar el confucianisme, aquest va continuar present entre les amples masses xineses


     A la mort de Mao, En Deng Xiaobing va desplegar ''el socialisme a la manera xinesa'', de manera que el PCX feia seu el confucianisme com a eina de cohesió social i com a eina per definir i potenciar els trets nacionals de la Xina. A partir de llavors,  arreu de la Xina i del món s'han escampat els instituts confucians, centres que difonen la llengua i la cultura xinesa. Sembla que les Analectes (Converses) d'En Confuci són presents a tots els àmbits socials, àdhuc entre els dels PCX. 


    A manera d'indicador de l'hegemonia de la moral confuciana:  A les ciutats xineses, les megalòpolis incloses, no hi ha barris degradats a la manera dels barris de ''favelas'' de Rio de Janeiro o dels barris d'edificis buits en ruïnes a la manera de Detroit  o Nova Orleans. 


 


    I també com a indicador de la moral confuciana: A les ciutats xineses és rar veure un paper o un plàstic al terra.


 


 Com a corol·lari, es pot concloure que resta evident que una societat avançada pot desplegar un ordre social tot prescindint de dogmàtica religiosa i de casta sacerdotal (Església com instrument de poder al servei de l'Estat).

 

Comentaris

Afegeix un comentari
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb