El blog d'En Joan Quetgles

Un bloc de filosofia i societat. Recomano la lectura del meu llibre titulat La filosofia i la religió sense caretes, editat a la Xarxa com a post.

Teologia. La inconsistència de les tesis d'En Descartes.

quetgles | 15 Juliol, 2013 17:29

 

Final del formulari

 

  

    Teologia. La inconsistència de les tesis d'En Descartes.

 

 

 

   Segons En René Descartes, Déu és la garantia de la bonesa de l'activitat intel·lectual dels homes.

 

    Ho argumenta així: M'és impossible posar en dubte el ''cogito'', el ''jo pens''. Però podria ser que el pensar – l'activitat intel·lectual – fos erroni.

 

   Per a Descartes, Déu és el garant de la correcció del pensar humà.

 

    A partir d'aquí, centra la seva tasca en fer una demostració purament racional de l'existència de Déu (és una variant del famós argument ontològic).

 

   Considera En Descartes que els homes tenen  la idea de Déu. I que aquesta idea no procedeix de l'experiència ni pot ser originada per la imaginació (Dona per descomptat que la imaginació sempre obra a partir de les imatges procedents de l'experiència). El filòsof arriba a la conclusió que la idea de Déu és innata.    

 

      A partir d'aquí, conclou que la idea Déu només pot provenir de Déu.  I, per tant, la idea de Déu implica l'existència de Déu.

 

 

 

     Es pot constatar que l'argumentació d'En Descartes no s'aguanta. Vegem-ho.

 

1.    En primer lloc, s'ha d'assenyalar que, a l'Europa del segle XVII, la idea de Déu era un producte originat pels pares als seus fills (Majorment, era la idea d'un Déu cristià catòlic,  protestant o ortodox).

 

2.     Si la idea de Déu comporta la seva existència, s'ha de concloure que la idea d'un geni maligne (d'un Déu malvat) comporta igualment la existència d'un geni maligne.

 

3.    Si a l'Antiga Grècia, els homes tenien les idees d'una diversitat de déus, d'aplicar-se l'argument cabota d'En Descartes s'hauria de donar per demostrada l'existència dels déus grecs.

 

4.     Aplicant l'argument a la contra,  la inexistència de la idea de Déu, implicaria la inexistència de Déu.

 

5.     L'autoritat intel·lectual concedida a En Descartes és una conseqüència del control dels mecanismes del poder ideològic per part de Roma i d'altres consorcis reaccionaris.

 

 

 

   Per a un tractament més extens del tema, podeu baixar el post  La filosofia a l'abast.

 

  O, en una major extensió, el post La filosofia i la religió sense caretes.

 

   

 

 

Comentaris

Afegeix un comentari
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb