El blog d'En Joan Quetgles

Un bloc de filosofia i societat. Recomano la lectura del meu llibre titulat La filosofia i la religió sense caretes, editat a la Xarxa com a post.

L'economista astròleg i ''el factor treball''.

quetgles | 05 Maig, 2013 08:09

 

 

 

                  L'economista astròleg i ''el factor treball''

 

       Els economistes, en general, es guanyen la vida fent de pèrits en administració econòmica; majorment, fan feina en empreses (empreses que són propietat dels capitalistes, és clar), o sinó, en l'administració pública.

   Solament una minoria – molt minsa – d'economistes es dediquen a fer teoria econòmica.

   Els economistes de l'elit fan com si exercissin una tasca científica; fan com si l'economia no tingués res a veure amb la ideologia. Però aquest fer és absolutament espuri.  La veritat es troba en la suposició contrària;  la veritat és que les teories econòmiques sempre van de la ma d'una determinada ideologia.

    Dit ras i curt: els teòrics fan la teoria encomanada pel seu amo, bé sigui un banquer, bé sigui un cap de govern.

   Això fa que trobem una gran varietat de ''ciències econòmiques'', segons sigui la comanda.  Així, aparegueren les ciències econòmiques capitalistes, les marxistes, les feixistes (al servei del projecte de Mussolini), les nacionals socialistes (al servei del projecte de N'Hitler), les d'En Hayek (al servei del projecte neoliberal del magnat Rockefeller), les d'En Keynes (al servei del New Deal del president Roosevelt), i moltes altres ciències econòmiques.

 

  Del catedràtic En Niño Becerra no conec la seva ideologia expressa, però els seus escrits traspuen neoliberalisme, o sigui, dretanisme, jo crec.

    En Becerra, sovint, usa l'expressió ''factor treball'' per referir-se a la classe obrera. Així, diu: ''Espanya no creixerà perquè no pot, però li seguiran esprement tot allò que sigui possible. A Ningú li importa que l'atur baixi perquè se sap que és impossible emprar-lo  debut a que no es creix, també al fet que per créixer cada vegada cal menys factor treball''(La Carta de la Bolsa, 2,05,2013).   

   ''Per créixer de cada vegada cal menys factor treball'', afirma el catedràtic astròleg; però fa una afirmació incompleta. L'economista astròleg deixa de banda la qüestió cabdal. L'afirmació completa hauria de fer: ''   ''Per créixer de cada vegada cal menys factor treball, dins aquest sistema de capitalisme bàrbar neoliberal''.  O sigui que En Becerra amaga la barbàrie neoliberal. Hauria de dir - i no diu - que en un sistema econòmic més racional – més humà – allò que sobrarien serien els especuladors, i els directors i assessors amb sous multimilionaris. Que allò que sobren són els Sáenz (Amb un sou d'uns dotze milions d'euros) i els Urdangarín (nous rei Mides,  administrant ''ONGs sense ànim de lucre'').

     En aquesta fase, el sistema, en efecte, no sap què fer amb els treballadors en atur (''el factor treball'', d'En Becerra). Al sistema li sobren milions de treballadors però també li sobren centenars de milions de pobres i de vells (l'astròleg també afirma que les pensions ja no són necessàries).

   ''de cada vegada cal menys factor treball'', diu el catedràtic astròleg. Però l'afirmació ha d'anar acompanyada d'un aclariment que digui que ''són els avanços tecnològics aconseguits pels científics, tècnics i treballadors els que han fet possible la creació de la societat de benestar, la societat de l'abundància''.  I afegir que ''els Soros, els Narcís Serra i els Borbons assessors no han contribuït al procés de creixement.

    A  ''Occident'', hem arribat a una situació de niciesa tal que 40.000 economistes a sou dels magnats van ''explicant la bonesa de l'irracional'' i que la racionalització és un mal, i alhora, 400.000 periodistes dels diaris de les corporacions van ''fent realitat'' el missatge neoliberal, és a dir, menteixen.

  

Comentaris

Para ser coherente

Juli Bosch | 05/05/2013, 11:04

Estaría bien que el Sr. Quetglas, tan preocupado por los que quedan en paro y por los pobres trabajadores explotados, montara una empresa, arriesgara su patrimonio y contratara a centenares de personas, aunque no fueran necesarios, y les pagara un sueldo de ministro. Así sería coherente con sus teorías pseudomarxistas.

Afegeix un comentari
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb