El blog d'En Joan Quetgles

Un bloc de filosofia i societat. Recomano la lectura del meu llibre titulat La filosofia i la religió sense caretes, editat a la Xarxa com a post.

Navarro, Rubalcaba, amb els cartutxos mullats.

quetgles | 16 Novembre, 2012 07:18

  

            Navarro, Rubalcaba, amb els cartutxos mullats.

   A la campanya electoral del 25N, el candidat del PSC, En Pere Navarro, pretén situar-se en una posició mitjancera entre un suposat ''unionisme'' del PPC i el també suposat independentisme de CIU. En Navarro proposa el federalisme com a fórmula per a crear un Estat català federat.  Diu que creu que el PSOE faria seu aquest federalisme, de manera que una reforma constitucional federalista estaria a l'abast.

    Però En Pere Navarro no accepta ''el dret a decidir'' que postulen els independentistes. Ell entén que la consulta sobre aquest ''dret a decidir'' no és conforme a la legalitat espanyola i, per tant, és una consulta inútil que crea confusió i un conflicte gratuït.

    Aquest cartutx federalista del candidat del PSC està remull, no pot prendre. Vegem els arguments. Si durant 33 anys al PSOE no li ha abellit fer qualque exhibició de voluntat federalista, resulta poc convincent la credulitat de Navarro. I no és el cas que el secretari general del PSOE, En Pérez Rubalcaba, hagi fet seva la proposta d'Estat federal català.

    En Navarro nega, de fet,  el concepte de nació catalana, i declara, congruent, que Catalunya no té el dret d'autodeterminació. Entén que ''el dret a decidir'' correspon exclusivament al Parlament espanyol. Entén que Catalunya tindria dret a fer una consulta si així ho aprovava el Parlament espanyol. De manera congruent, la premsa de Madrid  col·locava el PSC junt al PPC i a Ciutadans formant el bloc unionista català.

   Sembla que En Rubalcaba deu haver pensat que era bon tema electoral  la seva declaració de suport del ''corredor mediterrani''. Sí, en efecte, fa temps que els catalans reclamen la construcció del dit ''corredor''. Però el cartutx d'En Rubalcaba tampoc no pren. Durant els governs dels PSOE no es va promoure el ''corredor''. I en aquell temps  En Rubalcaba formava part del Govern central i no deia res de la prioritat del ''corredor''. Tampoc fou el cas que el PSC mostrés cap desavinença amb el projecte ferroviari  de l'AVE (centralista i econòmicament ruïnós) del govern del PSOE.

     Encara que el federalisme del PSC no desperta l'interès dels mitjans catalans, sembla que En Navarro confia que el debat sobre els temes socials li faran guanyar la partida  en la campanya electoral. El candidat socialista fa responsables de les retallades socials al PP i a CIU, i es fa testimoni del paper històric del PSC com a escut dels benestar social dels catalans (Per cert, Iniciativa i la CUP, també fan campanya posant al mateix sac el PP i CIU, estratègia fracassada, sembla).

    Però en contra d'aquest plantejament reduccionista, jo crec que guanya el debat N'Artur Mas al argumentar que l'asfixia econòmica de Catalunya és provocada per l'espoli espanyol. Afegeix En Mas que l'Estat espanyol constantment entrebanca tot d'iniciatives del govern de la Generalitat, així com de les de la societat civil catalana. I rebla el clau, En Mas, denunciant la constant manipulació dels instruments jurídics per part  del  govern espanyol, de manera que els acords amb aquest govern sempre resten paper mullat.

    Segueix una estratègia equivocada En Navarro. En contra de la seva presumpció, En Mas no fa crides nacionalistes de caràcter ètnic o cultural, sinó que recull la indignació expressada pels integrants de gran manifestació de l'11S. A la seva campanya, proclama En Mas que Catalunya és maltractada en tots els ordres pel govern espanyol i per les institucions espanyoles.

   És En Navarro el qui desplega un discurs electoral ''social'' que no inclou la denúncia de l'espoli i del maltractament de Catalunya per part d'Espanya.

    És d'esperar que dia 25 s'acompleixin les previsions de les enquestes i que la candidatura espanyolista d'En Navarro sigui durament castigada.

    

  

Comentaris

Afegeix un comentari
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb