El blog d'En Joan Quetgles

Un bloc de filosofia i societat. Recomano la lectura del meu llibre titulat La filosofia i la religiˇ sense caretes, editat a la Xarxa com a post.

La Xina al capdavant. Mobike.

quetgles | 29 Desembre, 2017 15:58

   

                                            La Xina al capdavant. Mobike.

 

 

     La Xina exhibeix la seva capacitat innovadora,  però els mitjans espanyols els fa costa amunt informar sobre la qüestió.

     Certament, com he explicat sovint, els mitjans espanyols han seguit com a bon vassalls l'estratègia informativa dissenyada per Washington en relació a la capacitat industrial de la nació asiàtica. Durant aquests darrers vint anys,  aquests  mitjans,  incansables,  han repetit les cantilenes de ''la mà d'obra barata xinesa'' i de ''còpia de les tècniques occidentals'' per restar mèrit als èxits de la indústria xinesa.

   Però,  vet aquí que actualment la Xina exhibeix un continuat poder innovador en quasi tots els sectors industrials. Els mitjans espanyols – i els ianquis – s'han quedat sense recurs dialèctic per explicar  el poder innovador xinès. Ara callen,  si de cas.

 Però costa mantenir el silenci. En efecte,  darrerament,  s'han fet públiques innovacions xineses que han causat una gran emoció mundial. Segurament,  la innovació més espectacular ha sigut la creació de la bicicleta controlada per mòbil. I la presentació de la bicicleta xinesa marca mobike contractada per l'ajuntament de Manchester aquest juliol passat ha causat sensació entre els mitjans britànics (i entre molts d'altres mitjans).

     Respecte d'això he pensat que seria bo contribuir a la difusió de la informació vertadera.

     Podeu veure el post que he penjat que fa

Mobike tria a Manchester com la primera ciutat del Regne Unit per llançar una bicicleta mòbil ...


La Xina i el nou ordre mundial (Insistint).

quetgles | 28 Desembre, 2017 08:47

               La Xina i el nou ordre mundial (Insistint).
Al 1840, Londres era el taller del món, i, al 1940, el taller del món s'havia traslladat als Estats Units.

 

     Acabada la II Guerra, la Unió Soviètica es mostrà capaç de competir amb el colós ianqui. Però el bipolarisme mundial s'acabà, de sobte, al 1990, amb la desfeta de l'URSS.

 

    Filòsofs i economistes declaraven que era la fi de la història, en el sentit que, escombrat el socialisme, el sistema capitalista esdevenia universal i etern.

 

    Però aquestes declaracions eren producte d'un somni reaccionari. En sentit contrari al que ells pensaven, la història s'orientava cap a un nou ordre mundial multilateralista; un nou ordre, on els EUA i les potències europees de l'oest deixarien de configurar un món a la seva imatge.

 

    En contra de les previsions dels mitjans ''occidentals'', a començaments del nou segle, la Xina havia esdevingut la primera potència industrial del món, i, al 2014, es reconegué oficialment que la Xina era el primer exportador mundial, sobrepassant a l'Alemanya. O sigui, que la Xina havia esdevingut el taller del món.

   Si no enguany serà l'any que ve que la Xina esdevindrà la primera economia mundial, superant els EUA.

 

   Els 40.000 economistes-filòsofs han fet el cuc de l'orella malalt repetint sense aturall que l'èxit econòmic del gegant asiàtic era debut a que aplicava el sistema capitalista. I afegien la cantilena de la ''la mà d'obra barata xinesa''. Però no explicaven com així els EUA i Anglaterra havien deixat d'ésser el taller del món, com així havia minvat la seva capacitat industrial a partir dels anys 60.

 

     Mà d'obra barata n'hi ha arreu del món, però és un factor que no influeix per res en el desplegament econòmic dels països. Allò que determinà el salt apoteòsic de l'economia xinesa no fou la mà d'obra barata, sinó  els enginyers barats, els directius empresarials barats, els consellers de les empreses barats, els directors de banca barats, els alts càrrecs de l'Administració barats, etc. D'aquesta barator no en parlen mai  els mitjans capitalistes. Però la clau que explica el sorgiment de la nova civilització xinesa ha sigut la revolució social engegada pel PCX.  En trenta anys, la Xina subdesenvolupada esdevingué un país  avançat en tots els ordres.

 

   Per entendre la cosa:  Al 1936, foren les amples masses pageses les que conformaren l'exèrcit de Mao Zedong. En contra dels dirigents del PCX, En Mao va deixar de banda la revolució proletària i va promoure una guerra contra l'ocupant japonès i contra els oligarques. Fou a aquesta proposta de guerra a la que s'afiliaren els pagesos.

 

 

 

  Fou el Partit Comunista Xinès el responsable de portar a terme la nova estratègia d'En Deng Xiaobing, encetada al 1978; estratègia que comportà un creixement inaudit dins la història mundial.

 

   En Marx va cometre errors garrafals; i un del més notoris va consistir en suposar que el procés de l'economia seguia una mena de determinisme semblant als processos de la física. I encara més fatal és el seu l'etnocentrisme: En Marx donava com a determinant la subordinació d'Orient a Occident.

 

   En un escrit anterior, jo deia: Podem constatar una altra errònia llei del materialisme dialèctic de Karl Marx.  Els grans canvis històrics i el desenvolupament dels grans processos econòmics al segles XIX i XX no s'han acomodat al suposat mecanicisme de la llei del'acumulació del capital de Marx. Segons aquesta llei, s'esdevé un creixement inacabable del capital i de les empreses capitalistes, així com del nombre de treballadors; es dona per suposat que, necessàriament, les grans empreses absorbiran o eliminaran a les petites empreses. Aquests enunciats mecanicistes foren fets des d'una radical concepció etnocentrista. Per a Marx, era inconcebible l'aparició de  burgesies no europees capaces de desafiar a la burgesiaestablerta, l'europea. Per veure una cita, En Marx escrigué: Així com (la burgesia) ha fet el camp dependent de la ciutat, ha fet els països bàrbars i semibàrbars dependents dels civilitzats, els pobles pagesos dependents dels burgesos, l'Orient d'Occident (El Manifest del Partit Comunista, pàg. 19).

 

    En contra de les prediccions d'En Marx, els països d'Àsia han sigut capaços d'un desplegament que ha posat en crisi l'hegemonia d'Occident. Per a l'autor del Manifest seria inconcebible que un petit país asiàtic com és Corea del Sud pugui esdevenir líder mundial en construcció de vaixells (Corea ocupa el segon lloc en el rànquing mundial, a darrere de la Xina).


La Xina, indeturable.

quetgles | 25 Desembre, 2017 09:50


  


                                      


La Xina, indeturable.


La Xina (la Xina comunista, la Xina desplegant-se segons ''el socialisme a la manera xinesa'') en una primera fase va copiar la tecnologia de les grans potències industrials, però, tot seguit, desplegà (i continua desplegant ara) noves tecnologies en la quasi totalitat d'activitats industrials i comercials.

Per cert, convé destacar que les majors empreses d'aquest país són propietat de l'Estat, empreses que moltes d'elles són les més grans del món. Com dic sovint, Washington haurà de posar el mac en terra.

Una imatge val per mil paraules, on diu. Un vídeo pot valer per molt més. Aquest és el cas del vídeo que he penjat, jo crec. Vegeu-lo.
CRRC 2016O, també, aquest altre: China Railway First GroupCRFGPromotion Video 中铁一局国际宣传片


La Rep˙blica de Catalunya: Els suports europeus.

quetgles | 20 Desembre, 2017 16:43


        La República de Catalunya: els suports europeus.
Són els denominats ''partits populistes'' (o, amb més freqüència, ''partits d'ultra dreta'') els qui donen un suport decidit a l'independentisme català. Els partits de l'esquerra europea tradicionals, en canvi, si de cas, donen suport a la política del govern espanyol contra l'independentisme català.

 

Aquests dies, es pot veure a Manuel Valls (ex primer ministre socialista francès) fent campanya en suport del PP i de C's, recolzant l'aplicació del 155. De manera semblant, En Jean-Luk Mélenchon (líder del Partit d'Esquerra) fa campanya en suport del candidat de CeC.Podem, tot fent d'esquerranista, però sense denunciar l'opressió del govern espanyol i sense reclamar la llibertat dels presos polítics catalans.

En campanya contra l'independentisme català, aquests líders esquerrans francesos fan recordar la campanya del Partit Comunista francès que als anys 1950 en la qual es postulava com a solució per a resoldre el conflicte algerià (O sigui, aquells dirigents comunistes s'oferien com a solució del conflicte independentista algerià. Venien a suposar que en una França comunista no es donaria opressió francesa a Algèria).


Caram! Sˇn els partits ''populistes'' d'Europa els qui donen suport decidit a l'independentisme catalÓ.

quetgles | 18 Desembre, 2017 20:16


  


Caram! Són els partits ''populistes'' d'Europa els qui donen suport decidit a l'independentisme català.


 

Són els denominats ''partits populistes'' (o, amb més freqüència, ''partits d'ultra dreta'') els qui donen un suport decidit a l'independentisme català. Els partits de l'esquerra europea tradicionals, en canvi, si de cas, donen suport a la política del govern espanyol contra l'independentisme català.

 

Aquests dies, es pot veure a Manuel Valls (ex primer ministre socialista francès) fent campanya en suport del PP i de C's, recolzant l'aplicació del 155. De manera semblant, En Jean-Luk Mélenchon (líder del Partit d'Esquerra) fa campanya en suport del candidat de CeC.Podem, tot fent d'esquerranista, però sense denunciar l'opressió del govern espanyol i sense reclamar la llibertat dels presos polítics catalans.

En campanya contra l'independentisme català, aquests líders esquerrans francesos fan recordar la campanya del Partit Comunista francès que als anys 1950 en la qual es postulava com a solució per a resoldre el conflicte algerià (O sigui, aquells dirigents comunistes s'oferien com a solució del conflicte independentista algerià. Venien a suposar que en una França comunista no es donaria opressió francesa a Algèria).
 La Xina estableix les tendŔncies tecnol˛giques del mˇn, segons En Jeremy Rifkin.

quetgles | 12 Desembre, 2017 19:15


  


La Xina estableix les tendències tecnològiques del món, segons En Jeremy Rifkin.


A vegades, un hom es troba que es veu obligat a repetir el missatge que vol comunicar. Com dic sovint, la Xina és a l'avantguarda de la civilització. I a manera d'argument, he pensat que seria bo reproduir en català l'article aparegut a Xinhua que tracta sobre el tema. Vegeu l'escrit.BEIJING, 12 de desembre (Xinhua) - La transició de la Xina d'un país que segueix les tendències tecnològiques del món a un que els estableix, ja no és un pla, és una realitat.

Després d'anys centrats en la innovació, la Xina es va aturar ràpidament. Des de la intel·ligència artificial i l'enginyeria genètica, fins als pagaments mòbils i l'ús compartit de bicicletes, les empreses xineses s'apropen als seus rivals.

Jeremy Rifkin, un observador econòmic i autor del bestseller del New York Times "La Tercera Revolució Industrial", va dir que la Xina es va convertir en un líder mundial en la nova marea revolucionària.

INNOVACIÓ RISC

Silicon Valley ha estat considerada l'opció més viable per iniciar un negoci en el sector de la tecnologia. Ara, això comença a canviar. Conegudes com a "tortugues marines", una xifra creixent de xinesos d'alt nivell estan tornant al seu país d'origen, reduint les oportunitats a Silicon Valley per fer una bretxa al sector tecnològic emergent de la Xina.

A mesura que el nombre d'estudiants xinesos de les universitats d'ultramar ascendeix a 544.500 el 2016, el nombre de tortugues marines també ha augmentat, amb 432.500 que tornen a Xina l'any passat, gairebé el 60 per cent més que el 2012, segons el Ministeri d'Educació.

La fuga de cervells inversa ha beneficiat a empreses tecnològiques de la Xina, com ara Royole, una empresa fundada el 2012 per la "tortuga marina", Liu Zihong, graduada de Stanford.

Després de treballar a IBM a Nova York durant tres anys, Liu es va traslladar a Shenzhen i va decidir iniciar el seu propi negoci.El CEO de 34 anys va dir que els primers dies van ser difícils, però "gràcies a les polítiques preferencials del govern, podríem centrar-nos en la recerca i el desenvolupament en els primers moments i créixer ràpidament".

Dos anys després de la seva fundació, Royole va llançar un dels seus productes bàsics: les pantalles més flexibles del món, que si s'utilitzen en un iPad, permetrien que es plegés a la mida d'un iPhone.

La companyia ha presentat més de 1.500 patents, i els seus productes s'han venut a més de 20 països i regions.

Valorat en més de tres mil milions de dòlars americans, Royole s'ha convertit en un dels "unicorns" tecnològics de més ràpid creixement del món, empreses de nova tecnologia valorades en més de mil milions de dòlars.

A més d'alimentar les indústries emergents, la innovació també està transformant els sectors tradicionals, que estan sota la pressió doble de les estratègies de reindustrialització de les nacions desenvolupades i la proliferació de fabricants de baix cost en economies emergents.

"Per seguir sent competitius, hem d'adherir-nos a la innovació", va dir Zou Lei, president de Dongfang Electric Corporation, una empresa estatal que fabrica generadors d'energia.

Les dades de l'Organització Mundial de la Propietat Intel · lectual (OMPI) van mostrar la setmana passada que la Xina va dominar les principals economies en aplicacions de patents el 2016, amb un nombre que superava les aplicacions combinades dels Estats Units, Japó, la República de Corea i Europa.

"La Xina està cada vegada més entre els líders en la innovació i la marca global", va dir el director general de l'OMPI, Francis Gurry.

ECO-SISTEMA VIBRANT PER A LA INNOVACIÓ

Impulsat per l'ambició global i les necessitats domèstiques per a noves fonts de creixement, la Xina ha estat intentant convertir-se en un país d'innovadors i emergir en l'avantguarda mundial d'alta tecnologia.

En el 19è Congrés Nacional del Partit Comunista de la Xina, que marca el rumb del futur desenvolupament del país, la innovació ha estat etiquetada com la principal força motriu del desenvolupament.

Xina ha treballat per crear un ecosistema d'innovació, inclòs el talent, la inversió, el suport a les polítiques i l'entorn del mercat, que alimenta un cicle d'activitat innovadora.

"Com la nació més populosa del món, la Xina té el dividend demogràfic per a la innovació tecnològica", va dir Zhu Yanmei, director general humà del BGI, el principal proveïdor de seqüències genètiques de la Xina. "Podem organitzar fàcilment un equip de R + D de més de 1.000 membres a la Xina, però no és una tasca fàcil en altres països".

Per augmentar la qualitat i la quantitat dels seus graduats universitaris, la Xina va elevar la ràtio d'inscripció universitària de menys del 10 per cent en els anys noranta fins al 42.7 per cent l'any passat. Això, juntament amb mesures per atreure "tortugues marines" i el talent exterior, garanteix un talent innovador i emprenedor per als sectors d'alta tecnologia del país.

Augment de la despesa en R + D: el total és el segon només per als Estats Units, i el suport del govern, inclosos els serveis financers, els subsidis i l'accés als mercats més fàcils, també són avantatges per als innovadors de la Xina.

Amb una onada de suport del govern, empreses de tecnologia com Royole s'han multiplicat a la Xina. El boom ha atret una afluència de capital de risc global, convertint a Xina en el segon mercat mundial d'inversió de capital privat.

Els analistes diuen que la millora de la infraestructura de la Xina, inclosa la xarxa ferroviària d'alta velocitat més gran del món i una xarxa de banda ampla massiva, ha millorat la logística i ha fomentat la innovació.


La Rep˙blica Catalana, si de cas, al 2021.

quetgles | 05 Desembre, 2017 18:01


  


                  La República Catalana, si de cas, al 2021.
Al meu entendre, si les formacions independentistes catalanes que concorren al 21-D obtinguessin la majoria absoluta, seria una greu derrota pel nacionalisme opressor espanyol. Però els franquistes (els quals continuarien mantenint el Poder) ben segur que es negaran a iniciar cap tipus de negociacions amb la plataforma independentista del Principat de Catalunya.


Per explicar les bases d'aquesta previsió (I per contribuir al debat nacional català) he pensat que seria bo reproduir un escrit que vaig publicar a BalearWeb a principis d'enguany. Vegeu-lo: A manera de poema: Desperta poble!


 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb