El blog d'En Joan Quetgles

Un bloc de filosofia i societat. Recomano la lectura del meu llibre titulat La filosofia i la religió sense caretes, editat a la Xarxa com a post.

Filosofia. El Positivisme pretén caminar amb una sola cama.

quetgles | 25 Maig, 2014 09:15

   

   Filosofia. El Positivisme pretén caminar amb una sola cama.

 

 

     Dic que el Positivisme i el Neopositivisme (També denominat Filosofia Analítica) pretén caminar amb una sola cama en el sentit que no camina, que resta immòbil,  repetint la seva cantilena filosòfica.

 

     Els neopositivistes, donant per suposat que apliquen la lògica de manera rigorosa,  sostenen que la metafísica no és possible com a ciència; però això no és cap novetat filosòfica (En Hume  va demostrar la inconsistència de la metafísica fa més de dos segles).

 

   No de bades, la famosa obra d'En Wittgenstein es titulà Tractatus logico-philosophicus.

 

     Allò que no diuen les enciclopèdies ni els llibres de text:  Que En Wittgenstein alhora que escrivia el Tractatus estava turmentat per l'angoixa metafísica, angoixa de la qual no deia res.

 

    Tesi:  Ni les matemàtiques ni la lògica serveixen per aclarir conflictes humans d'origen sentimental.

 

    Tesi: Certament, la metafísica no és possible com a ciència, però els humans - i els neopositivistes inclosos - en totmoment es veuen contrets a resoldre intel·lectualment problemes de caràcter metafísic.

 

     Per exemple:  Els humans han de decidir personalment sobre l'existència de Déu, o han prendre  posició respecte a la valoració de l'Església catòlica.

 

    Aclariment:  Finalment va aparèixer el Diari secret d'En Wittgenstein. Allà confessa que era un fogonet encès (es lliurava sense aturador a la masturbació i a l'homosexualisme  promiscu).

 

     Tesi:  Als positivistes, en general, els falta una cama:  Tenen una formació intel·lectual molt pobre sobre la història i sobre la història de la filosofia (Per exemple En Popper).

 

   Podeu veure una argumentació en suport d'aquests enunciats al post La filosofia a l'abast.

 

 

 

 

    

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb