El blog d'En Joan Quetgles

Un bloc de filosofia i societat. Recomano la lectura del meu llibre titulat La filosofia i la religiˇ sense caretes, editat a la Xarxa com a post.

La Immaculada Concepciˇ. Ens imposen una festa cat˛lica als no creients.

quetgles | 07 Desembre, 2012 20:12

  

   La Immaculada Concepció, 8D. Ens imposen una festa catòlica als no creients, i alhora declaren la neutralitat ideològica de l'Estat espanyol.

  I també la imposen als creients d'altres religions que viuen a l'Estat espanyol.

   El nacional-catolicisme és propi de la tradició franquista. Els franquistes (l'oligarquia espanyola)   van negociar l'establiment de la nova monarquia borbònica des d'una posició dominant. D'aquella negociació a la baixa, va néixer una Constitució marcada per les tares del franquisme.

   Una de les tares més escandaloses de la tradició oligàrquica espanyola consisteix en la pretensió d'incomplir el principi de no contradicció.

   La Constitució franquista espanyola declara la religió catòlica com a religió de l'Estat i alhora la laïcitat de l'Estat.  És una contradicció escandalosa, però una falsa contradicció.  Els negociadors franquistes  aconseguiren el seu objectiu:  confirmaven el catolicisme com a religió de l'Estat, però la neutralitat ideològica de l'Estat restava com una pura declaració formal sense efecte.

    Per suposat, de bell antuvi, la Jerarquia catòlica ha fet pinya amb l'oligarquia. En tot temps, aquesta Jerarquia  - i el Papa de Roma – pretén tornar al temps dels dies gloriosos del nacional-catolicisme, època en que es feia explícit l'eslògan ''Por el imperio hacia Dios''.

      Passant a l'aberrant dogma de la ''Puríssima'', record  que quan jo era infant, allà al poble, era habitual que al entrar a una casa es saludés amb un ''Ave Maria Puríssima'', i els de casa responguessin dient ''Concebuda sens pecat''; majorment, amb una pràctica funcional,  on deia  ''Puríssima'' i  ''Concebuda'' (o, encara més informal, ''...íssima'' i  ''...cebuda'').   

      Segons una suposada infal·libilitat del Papa, En Pius IX, a l'any 1854, va declarar dogma de fe que Na Maria, la suposada mare de Jesús,  va néixer sense ''pecat original'' (Els catòlics sostenen que els humans neixen amb un pecat heretat del pecat de N'Adam i N'Eva, el pecat dels orígens de la humanitat). En Pius IX  va concloure que  Na Maria a més a més de ser verge havia d'estar lliure del pecat original; entenia que per fer de Mare de Déu (Aclariment: Per a referir-se a aquesta Maria,  els espanyols diuen ''la Virgen'',  i els catalans ''la Mare de Déu'') havia de ser ''immaculada''. No bastava ésser pura, havia de ser ''la Puríssima''.

  En tot temps, el Papa i la Cúria romana han menat un combat interminable per ofegar la lubricitat dels cristians. Segons diuen els llibres sagrats dels cristians, sembla que En Pau de Tars ja ho va deixar  fermat i ben fermat. Així, a la I Epístola als Corintis, diu: ''Als qui no són casats i a les vídues, els dic que és millor de viure com jo visc (en celibat). Però si no poden guardar la continència, que es casin, perquè val més casar-se que cremar-se''.   

       Tornant al tema de la puresa de Na Maria, haig de dir que  l'exaltació estrambòtica de Na Maria no solament no s'até als valors de la ciència sinó que s'allunya de la sensibilitat moral predominant a l'Europa actual.

   ''Immaculada'', afirma el dogma catòlic. Afirmen que Maria mantingué la virginitat tot i parir un infant, perquè aquesta era la voluntat de Déu. ''Sense màcula'', diuen. Estan dins el desordre intel·lectual aquests teòlegs. Venen a suposar que el trencament de la membrana virginal és una màcula. ''Maria, sense màcula''; implica afirmar que la resta de dones casades són maculades per causa de la relació sexual amb els seus marits. 

    Maria immaculada per causa de la intervenció de la divinitat, diuen. Però podem fer la pregunta que fa palesa la inconsistència d'aquestes històries religioses. En efecte, podem preguntar quins són les accions que comportaren la santedat de Na Maria.

    Na Maria era la dona d'En Josep, el fuster. Els Evangelis no descriuen quina era la vida quotidiana de la família. Si de cas, allò més destacat  de Na Maria es descrit al relat de ''les noces de Canà''. Segons el relat evangèlic, el ''mèrit'' de Na Maria fou el d'avisar al seu fill que el vi  s'estava acabant, i poca cosa més.  En el cas que aquests personatges haguessin existit (la qual cosa és incerta), s'hauria de suposar que la vida quotidiana de Na Maria era la típica d'una dona de fuster, que Josep feia mobles (posem) i que Na Maria tenia cura de les feines de la llar.

   Atenint-nos al relat evangèlic, l'única cosa extraordinària de Na Maria fou parir un suposat fill de Déu. Però, en aquest cas, resta clar que la iniciativa no era de Na Maria sinó d'En Jahvè.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb